Kulturno umjetnički centar Koprivnica – Plesni studio Jump

Kulturno umjetnički centar Koprivnica (u sklopu kojeg, od samih početaka, djeluje i Plesni studio „Jump“) započeo je s radom 1998. godine te se može pohvaliti članstvom u Zajednici Kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskom saboru kulture. Kao član Hrvatskog navijačkog i cheerleading saveza uveo je osnove cheerleading-a u grad Koprivnicu te ga uvježbava na svojim treninzima.
Plesne skupine Plesnog studija „Jump“ godišnje se predstave oko dvadesetak puta na raznim gradskim, županijskim, državnim, europskim i svjetskim manifestacijama, plesnim susretima i natjecanjima svojim koreografijama u show dance stilu te suvremenom plesu.
Studio okuplja djecu i mladež u dobi od 7 do 19 godina te sukladno dobnim skupinama (kadeti, juniori i seniori) održava redovite plesne treninge u Domu mladih u Koprivnici, Hrvatske državnosti 10, utorkom i četvrtkom od 18 sati.

Studio surađuje s mnogim domaćim i stranim plesnim centrima te svake godine organizira stručna usavršavanja voditelja i plesača, kao i tradicionalnu, završnu plesnu produkciju pod nazivom „Plesodrom“ na kojoj gostuju i skupine iz drugih županija.
U svom radu Plesni studio „Jump“ izričito nastoji potaknuti djecu i mladež na aktivno provođenje slobodnog vremena, uz druženje i kreativno izražavanje kroz pokret te na sudjelovanje u stvaranju kulturnog života u lokalnoj sredini.

Plesni studio „Jump“ ulazi u dvadesetu godinu aktivnog djelovanja u sklopu Kulturno umjetničkog centra Koprivnica te je do sada bio uspješan član Zajednice Kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskog sabora kulture i Hrvatskog cheerleading saveza. U ovoj 20. po redu plesnoj sezoni ostvarili smo preko tridesetak nastupa i gostovanja, organizirali nekoliko seminara i edukacija te sudjelovali na jednom državnom plesnom natjecanju.

Svake godine u lipnju organiziramo veliku plesnu priredbu pod nazivom „Plesodrom“ na kojoj, osim plesnih skupina Plesnog studija „Jump“, gostuju plesne i glazbene skupine iz cijele regije.

„Jump“ je i začetnik projekta „Šalji dalje/Hrvatska“ na državnom nivou te je u listopadu 2012. ugostio glavnog promicatelja i predstavnika globalnog „Pay it forward“ pokreta – Charley Johnsona koji je proveo dva dana u druženju s našim plesačima i građanima Koprivnice i održao dvije zapažene prezentacije.

Kulturno umjetnički centar Koprivnica plesna sekcija Bboying – breakdance

U 2016.godini udruzi KUC Koprivnica priključila se novoosnovana plesna sekcija pod nazivom Bboying koja okuplja predškolsku i srednjoškolsku djecu i mlade. Cilj im je iste podučiti breakdance-u počevši od osnovnih koraka do naprednijih mijenjajući tako današnji način života mladih koji sve više vremena provode ispred ekrana TV-a i mobitela.

Dugoročni cilj sekcije je okupljanje što većeg broja članova te nastupanje na nekim od manifestacija poput: Plesodroma, Picokijade,Urban meeting(Vodnjan),Pannonian challenge (Osijek) i dr. Sekcija trenutno okuplja 7 članova, a njihov voditelj je dugogodišnji plesač Luka Kopričanec.

Redovne treninge održavaju u Domu mladih utorkom i četvrtkom od 19,30 do 20,30 sati.

U razgovoru s voditelje saznajemo:

“Atraktivan je to ples koji kombinira korake s kung-fu potezima i gimnastičkim ili atletskim vježbama, a plesači često izvode i improvizirane pokrete.

Breakdance, odnosno B-boying, vrlo brzo prihvaćaju pripadnici supkultura diljem svijeta okupljeni u timove koje nazivaju B-Crews, a sam ples se ubrzo počinje dijeliti u nekoliko podskupina dodavanjem stilova i formi.

Sredinom 2007. godine u Koprivnici je osnovana BBoying udruga koja od prvog dana okuplja entuzijaste i zaljubljenike u BBoying i hip hop. Naziv je dobila po općem nazivu za breakdance, što je ustvari i ispravan naziv za ovu vrstu plesa”.